Temsa SC

Mezotrion eltérő hatóanyag tartalommal

Általános információk: 

Hatóanyag: 100 g/l mezotrion
Hatóanyag csoport: HRAC “F2” triketonok hatóanyagcsoport tagja
Formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) 
Kiszerelés: 5 l 
Eltarthatóság: 3 év eredeti csomagolásban
Engedélyszám: 04.2/402-1/2016. NÉBIH

 

A TEMSA SC az eddig megszokottól eltérően 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmaz.

A mezotrion a 4-hidroxi-fenil-piruvát-dioxigenáz (HPPD) kompetitív gátlásán keresztül fejti ki hatását a plasztokinon bioszintézise során, ami közvetett módon meggátolja a karotinoidok bioszintézist a kloroplasztiszokban. A mezotrion a HPPD cél enzim- szubsztrátjával a p-hidroxi-fenil-piruváttal verseng, mivel a két molekula szerkezetileg nagyon hasonló. A zavar a karotinoid bioszintézis gátlásához vezet, melynek tünetei a fogékony gyomok esetében a levelek kifehéredése és a kezelt gyomnövények elpusztulása.  A gyomnövények levélen és a gyökéren keresztül is felveszik a mezotriont, amely a gyökér és a csúcs irányába is szállítódik. Ennek köszönhetően a mezotrion jól használható vetés után, kelés előtt és állománykezelésre egyaránt.

 

A Temsa SC felhasználására vonatkozó előírások

Kultúra

Károsító

Kijuttatáshoz szükséges

A kezelés ideje

(fenológiai állapot szerint)

szer (l/ha)

víz (l/ha)

mennyisége

 

Kukorica (takarmány)

magról kelő kétszikű

gyomnövények

1,5

200-300

2-8 leveles fejlettségig

(BBCH 12-18)

1,0-1,5 (kombinációban)

 

 

Temsa SC gyomspektruma

 

Javasolt növényvédelmi technológia:

Kukoricában (takarmány) a kultúrnövény kelése után, annak 2-6 leveles, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles fejlettségekor kell a készítményt kijuttatni 1,5 l/ha dózisban. Egyszikű gyomnövények ellen a kukoricában engedélyezett készítmények bármelyikével kombinálható az engedélyokiratukban meghatározott dózisokban, amennyiben az optimális kijuttatási időpontok is egybe esnek.

Amennyiben kukorica gyomirtására nikoszulfuron és dikamba, vagy nikoszulfuron és petoxamid + terbutilazin hatóanyagú készítményekkel tankkombinációban kerül alkalmazásra, akkor a Temsa SC 1,0 l/ha-os dózisban is kijuttatható. Az első kombinációban a nikoszulfuron engedélyezett, legalább 40 g hatóanyag/ha dózisával, és a dikamba engedélyezett, legalább 245 g hatóanyag/ha dózisával kell kijuttatni a gyomirtó szert. A másik kombinációban a nikoszulfuron engedélyezett, legalább 40 g hatóanyag/ha dózisával, és a petoxamid 450 g hatóanyag/ha + terbutilazin 281 g hatóanyag/ha dózisával kell kijuttatni a készítményt.

A készítmény kijuttatásával azonos évben vethető őszi kalászos, őszi káposztarepce, az utóbbi vetése előtt mélyszántást kell végezni. A készítmény kijuttatását követő év tavaszán, amennyiben a talaj pH értéke 6-nál alacsonyabb, cukorrépa, pillangós növények, burgonya, valamint levélzöldségek nem vethetők.Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

A készítmény kijuttatására használt berendezést a permetezést követően azonnal ki kell üríteni és a tartályt, a szórókeretet, valamint a vezetékeket legalább háromszor át kell öblíteni tiszta vízzel!

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

 

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap (száradásig)
Forgalmazási kategória: II. forgalmi kategória
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett

 

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a a termék címkéjén található használati utasítást!

Designed by Pedro
Scroll to Top