Alcedo

Gombaölő permetezőszer szőlőben és almatermésűekben

 

Általános információk:

Hatóanyag: 100 g/l tetrakonazol
Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC)
Kiszerelés: 5 l
Eltarthatóság: 3 év eredeti csomagolásban
Engedélyszám: 04.2/399-1/2017. NÉBIH

 

Az Alcedo hatóanyaga a tetrakonazol a triazolok kémiai csoport tagja, mely része a SBI (Szterol Bioszintézis Gátlók) csoportjának. A tetrakonazol egy széles spektrummal rendelkező hatóanyag, mely megelőző és gyógyító hatással rendelkezik. Hatását, mint minden triazol hatóanyag úgy fejti ki, hogy gátolja a gombák szterol szintézisét. A tetrakonazol szisztemikusan mozog a növényben.

Kórokozók széles köre ellen használható magas hatékonyságú hatóanyag.

 

Alcedo felhasználására vonatkozó előírások

Kultúra

Károsító

Kijuttatáshoz szükséges

Kezelések maximális száma

 

Két kezelés

közt eltelt

minimális

időtartam

Utolsó kezelés időpontja (fenológiához viszonyítva)

szer (l/ha)

víz (l/ha)

mennyisége

Almatermésűek

(alma, körte,

birs, naspolya)

varasodás,

lisztharmat

0,3-0,4

600-1000

3

7

Pirosbimbós állapottól

(BBCH 57)

3 héttel betakarítás

előtti állapotig

(BBCH 83)

szőlő(bor-,

csemege)

lisztharmat

0,25-0,3

600-800

3

10

fürtkezdemények

növekedésétől

(BBCH 55)

fürtzáródás végéig

(BBCH 79)

Javasolt növényvédelmi technológia:

Almatermésűekben varasodás ellen a kezeléseket az aszkospórák szóródásának időszakában pirosbimbós fenológiai stádiumtól előrejelzés alapján, megelőző jelleggel célszerű elkezdeni, és 14 naponként javasolt folytatni. Egy védekezési szezonban felhasználni csak 3 alkalommal lehetséges. A védekezések egyidejűleg az almafalisztharmat szekunder fertőzései ellen is elfogadható védelmet biztosítanak. Járványhelyzetben kén készítményekkel történő kombinálása jelentősen növeli a védekezések biológiai hatását, de a készítmény felhasználása minden esetben kontakt (pl. kén, kaptán) készítmények tankkeverékben történő felhasználásával javasolt a szerrezisztencia kialakulásának csökkentése érdekében.

Szőlőben a lisztharmat elleni védekezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, az előző évi fertőzések ismeretében javasolt elkezdeni. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket célszerű már virágzás előtt, fürtkezdemények növekedése körül elkezdeni. Az intenzív hajtásnövekedési időszakban virágzástól kezdődően a kezeléseket a fertőzési nyomás szerint 10-14 naponként javasolt folytatni. Járványhelyzetben célszerű lehet kontakt hatóanyagú (pl. kén) készítményekkel kombinálni

 

Munkaegészségügyi várakozási ideje:  0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:
14 nap: Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya)
30 nap: szőlő (bor-, csemege)
Forgalmazási kategória: II. forgalmi kategória
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett

 

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a termék címkéjén található használati utasítást!

 

Az Alcedo azonos a 04.2/2159-1/2012. NÉBIH számon engedélyezett Domark 10 EC gombaölő permetezőszerrel. Az Alcedo gyártója és a termék tulajdonosa az ISAGRO S.p.A.,Olaszország.

Designed by Pedro
Scroll to Top